Vize Hakkinda

p37 Pasaport cesitleri

 

 

 

 

Vize Hakkında Genel bilgiler

Vize Nereden Alınır

Vize, seyahat etmeye karar verilen ülkelerin başkonsolosluğundan, büyükelçiliğinden, konsolosluğundan ya da fahri başkonsolosluklardan veya fahri konsolosluklardan alınabilir.

Vize Alınırken Hangi Belgeler İstenir

Vize başvurunda bulunulacak ülkeye göre istenilen belgeler değişiklik gösterir. Başvuran kişinin seyahat amacı ayrıca sahip olduğu pasaport türü ( diplomatik, hizmet ya da genel pasaport) hatta başvuru zamanı bile vize için istenen belgelerin özelliğini değiştirir. Vize alırken istenilen belgeleri gidilecek ülkenin temsilciliklerinden öğrenilmesi daha sağlıklıdır.

Tüm vize işlemleri İçin İstenen Ortak Belgeler Genellikle 2 adet olmak üzere son altı ay içinde çekilmiş beyaz arka fonlu vesikalık fotoğraf Seyahat sağlık sigortası Tam olarak doldurulmuş, şahsi imzalı vize başvuru formu Seyahat edeceğiniz ülkedeki otel rezervasyonları ve uçak rezervasyonları Seyahati karşılayabildiğinin kanıtı olan banka hesap bilgileri veya gayrimenkul tapu fotokopileri Gidiş tarihinizi de kapsayacak şekilde pasaportunuzun en az 6 ay süreli olması İşverenler için, şirket antetli kâğıdına yazılı vize talep dilekçesi Şirkete ait vergi levhası, ticaret sicil kaydı, imza sirküleri Ücretli çalışanların, maaş bordroları, işveren bilgileri, SSK işe giriş bilgisi, şahsen ilgili makamlara yazılan dilekçe Başvuru yapan öğrenci ise öğrenci belgesi, ebeveynlerinin gelir belgesi, ev hanımlarının gayrimenkul tapu fotokopisi, emeklilerin emeklilik cüzdanları

Vize Başvurusunda Bulunurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bütün vize başvuruları şahsen yapılır. Pasaportun yıpranmış olması vize başvurusunda olumsuz sonuç doğurur. Başvuru sırasında kabul edilse bile gidilen ülkenin sınır kontrolünde ret edilebilir.

Pasaportun geçerlilik süresi vize başvurusunda dikkat edilen önemli bir unsurdur. Pasaportun başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıl geçerli olması istenmektedir. Vize için yapılan mülakat esnasında yetkililere doğru cevapların verilmesi, gidilecek ülke için güven esası oluşturur. Vize başvurusu için istenilen evrakların eksiksiz olması gereklidir. Sahte evrakla başvuru yapmak yasaktır ve yasalara göre suçtur.

Her insan seyahat etme özgürlüğüne sahiptir. Ancak her ülkede ülkesine girecek kişileri seçme hakkına sahiptir. Vize başvurusu yaparken reddedilme riskini de göz önünde tutmak gereklidir. Tüm vize başvurularında, kişinin seyahat edebilecek maddi olanağa sahip olduğunu belgelemesi gereklidir. Seyahate yetecek kadar maddi olanağı bulunmayan kişilere potansiyel göçmen gözüyle bakıldığı için, vize alma şansı oldukça azalmaktadır. Bazı ülkeler, vize harcının yanı sıra  başvuru ve işlem harcı da almaktadır. Bu miktarlar oldukça yüksek olabilir. Gidilecek ülkenin temsilciliğinden yeterli bilgiler alınmasında fayda vardır.

Kimlere Vize Verilmez

Bir ülke, sınırları içerisine kime alacağına karar verme yetkisine ve uluslar arası hukuğa göre de hakkına sahiptir. Her ülke kendi ulusal çıkarını gözetmek zorundadır. Devletlerin ülkelerine girmesine izin vermediği yasaklı yabancı listeleri vardır. Bu listede yer alan kişilerin, ülkenin ekonomisine yük getireceği, kamu düzenini bozacağı ve kamu sağlığı üzerine tehdit olabileceği riskinden dolayı ülkelerine girmelerine izin vermeyebilirler.