Schengen Vizesi

p36 Schengen

 

 

 

 

 

 

 

1995 yılında imzalanan Schengen sözleşmesi içersinde yer alan ülkeler arasında sınır kontrolü kaldırılmıştır. Schengen bölgesinde yer alan, Avusturya, Belçika, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, Estonya, Finlandiya,  Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta,  Portekiz, Fransa, Slovakya, Yunanistan Slovenya ve ek olarak  AB ülkeleri arasında yer almayan  İsviçre,  Norveç ve İzlanda  ülkeleri arasında iç sınır kontrolü kaldırılmıştır.

Schengen’e üye tek bir ülkeye vize alınması diğer ülkelere vize alma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Tek uyulması gereken nokta schengen üyelerinden hangisine ilk olarak vize alındıysa ilk o ülkeyi seyahat etme zorunluluğudur.  Diyelim ki İtalya’ya seyahat etmek istiyorsunuz ve İtalya için schengen vizesi aldınız. İtalya’ya aldığınız vize tüm schengen ülkeleri için geçerlidir. İtalya’dan Fransa’ya geçmek için tekrar vize almanıza gerek olmayacaktır.

Seyahat süresinin uzunluğu verilen vize süresi ile tanımlanır. Vize süresi bittiğinde seyahat süresi de bitmektedir. Schengen ülkeleri arasında  Schengen Information System denilen bir veri tabanı bulunmaktadır ve bu bilgi bankasında schengen ülkelerine giren kişilerle ilgili çeşitli bilgiler yer almaktadır.

Schengen vizesi alındığında dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise vize alan kişinin diğer schengen ülkelerini ziyarete giderken bazı belgeleri de yanında bulundurması gerekliliğidir. Seyahat edeceği ülkede kalma nedeninin ve kalma süresinin ne kadar olacağının belirtilmesi gereklidir. Ayrıca tüm seyahat işlemleri için gerekli maddi imkânları olduğunun belgelenmesi ve tüm seyahat boyunca geçerli sağlık sigortasına sahip olmaları gerekmektedir.

Shengen vizesi, Schengen bölgesinde yer alan ülkelere giriş için gerekli bir izindir. Schengen vizesi sınırlıdır. En fazla 6 aylık olan schengen vizesi 90 günlük süreyle sınırlanır. Schengen vizesi almak için, schengen ülkelerinde yaşayan akraba veya dost ziyareti, turistik seyahat, mesleki bir konferans ya da seminer ya da sadece transit geçiş için gerekli olabilir.

25 Eylül 2014 tarihinden sonra Schengen Ülkelerinde biyometrik veri alımı sistemine geçiş yapılmıştır. Biyometrik veri parmak izi ve dijital fotoğraf çekilmesidir. Shengen vizesine başvuru yapan kişiler şahsen shengen ülkelerinden birinin konsolosluklarına başvurarak biyometrik verilerini aldırmaları gereklidir. Başvuru sahibinden alınan biyometrik veriler  Schengen Information System veri tabanına kaydolacaktır.